Стрийський ліцей 

"гімназія імені Андрея Шептицького" 

Facebook

мова освітнього процесу навчального закладу українська 

google-site-verification: googlefcc7d3ec7347fee8.html 

Новини з життя ліцею 

за ІІ семестр 2022-2023 навчального року

Таке довгоочікуване,  хвилююче, яскраве,  радісне, зворушливе, неповторне і зовсім трішки сумне свято Останнього дзвоника!  

Вже 25 випуск одержав путівку в омріяне доросле життя. 

На прощання хочеться побажати, щоб у кожного з вас назавжди залишились лише приємні спогади зі шкільного життя. Візьміть з собою впевненість, креативність, рішучість, цілеспрямованість, красиву мрію і добру надію! 

Нехай кожен з Вас буде щасливий!!!


Гімназійна сім'я сумує через загибель бійця 4 БОП «Сила свободи», 

4 БРоП НГУ «Рубіж», командира взводу зв’язку, молодшого лейтенанта 

П Л Е Ч І Я    Р О С Т И С Л А В А

мужнього захисника України, 

який не вагаючись став на захист Батьківщини і майбутнього держави. 

Схиляємо голови у глибокій скорботі та шані. 

У ці гіркі хвилини щиро розділяємо горе родини. 

Будьмо гідними пам'яті наших героїв!

Пам'ятка для учасників НМТ-2023 

Потрібно взяти з собою: 

Допуск до ТЕЦ: Допуск до тимчасових екзаменаційних центрів розпочнуть за 30 хв і припинять за 10 хв до початку тестування.

Повітряна тривога під час НМТ. Що робити?




 Успіхів! 


 9 червня  Майдан Ринок гостинно приймав учасників конкурсу-презентації квіткових композицій "Непереможна ківтуча Україна". Серед активних учасників конкурсу були і наші ліцеїсти.


«Від кулі Янгол захистить крилом,

На спаленій землі розквітнуть квіти,

І буде мирне небо за вікном,

І усміхнуться сонцю діти!

Від кулі Янгол захистить крилом,

Збереться за столом родина,

За нами правда! Скоро згине зло!

Непереможна наша Україна!»


На чудовий екскурс в минуле перетворився звичайний урок історії завдяки проекту "Історичні пам'ятки Стрия". Учні 5(9) класів мали можливість  дослідити пам'ятні місця рідного міста і розказати про свої дослідження однокласникам і випадковим перехожим, які зацікавлено слухали їх розповіді.

2 червня 2023 р в 206 кабінеті о 17.30 відбудеться щорічний звіт директора

1 червня  ліцеїсти креативно  долучились до акції "День без рюкзаків". Книжки і зошити на заняттях мали бути, але слід було  придумати в чому саме їх принести.

Наша участь в конкурсі дитячих малюнків у рамках святкування 

Міжнародного  дня захисту дітей

    23 травня з нагоди Дня Героїв на Майдані Незалежності у Стрию відбулося памʼятне віче, яке організували місцеві націоналістичні організації. Отці Стрийської єпархії УГКЦ провели богослужіння за загиблими Захисниками. Згадали воїнів різних поколінь, які віддали своє життя за свободу України.  

    Ліцеїсти брали активну участь у цьому заході та урочистій лінійці вшанування пам’яті, яка проходила цього ж дня в стінах нашої alma mater. 

Вічна памʼять та вічна слава Героям України!


У третій четвер травня в Україні вже традиційно відзначають День вишиванки. Цьогоріч він припав на 18 травня. 

Незабутня атмосфера свята панувала сьогодні в стінах ліцею

11 травня в актовій залі Стрийської РВА  відбулося нагородження учнів, переможців ІІІ (обласного) етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад 

На справжнє свято знань, влучності, сили і патріотизму перетворився другий день шкільного етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької  військово-патріотичної гри «Сокіл»( «Джура») Перемогу шкільного етапу у віковій категорії 15-17 років  «Сокіл-Джура» стали учні 6(10)-В класу. Молодці!

У наш нелегкий, тривожний час, коли український народ безстрашно відстоює незалежність і цілісність рідної держави, важливим завданням, всіх дорослих і юних громадян є плекання у своїх душах патріотичних почуттів, національної гідності, високої самосвідомості та активної громадської позиції. Сьогодні на подвір’ї нашого ліцею ми провели шкільний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької  військово-патріотичної гри «Сокіл»( «Джура»). Вона стала невід’ємною складовою національно-патріотичного виховання учнівської молоді. Гра подарувала усім учасникам, яскраві емоції, досвід, що допоможе кожному гідно зустріти виклики повсякденного життя, перемагаючи труднощі та перешкоди. 

Переможцями шкільного етапу у віковій категорії 11-15 років  «Сокіл-Джура» стали учні 2(6)-А класу, які мають гідно представити наш навчальний заклад на міських змаганнях. Усім учням 2(6)-4(8) класів дякуємо за участь. До нових перемог і звершень!

26 квітня 1986 року Чорнобильська катастрофа залишила слід не лише в життях, а й в серцях українців. Це найбільша техногенна катастрофа, що відбулась на території України. 

Сьогодні в нашому ліцеї вшанували  тих, хто свого часу став на захист країни

26 квітня  в нашому навчальному закладі за наказом Управління освіти від 3 квітня 2023 року №81 "Про реалізацію якості освітнього середовища" проходило анкетування учнів 9, 11 класів, вчителів і батьків учнів 9 та 11 класів.


3 квітня розпочалась реєстрація для участі в національному мультипредметному тесті 2023 року. Український центр забезпечує її в безпаперовій формі. Вступники мають змогу скористатися спеціальним сервісом «Зареєструватися», розміщеним на сайті

« Коли в людини є народ, тоді вона уже людина!»

     19 березня свій день народження святкувала легендарна українка - Ліна Костенко. Щиро зичимо поетесі довголіття, міцного здоров’я, родинного затишку, безмежної творчої наснаги, а також терпіння, сили волі та віри в Господа!

    У стінах нашого ліцею відбувся флешмоб з нагоди дня народження поетеси. Найкращим подарунком  для Ліни Василівни буде перемога України над окупантами!


Проект MRIYA https://mriya.social/ –це ініціатива з протидії російським окупантам в медіа-просторі, блокуванню ресурсів шахраїв та ресурсів, за допомогою яких здійснюється збут наркотичних речовин. На сьогодні, це найбільша спільнота, яка успішно блокує та протидіє російській агресії в Інтернеті. Екосистема «МРІЯ» створена для об’єднання проектів, які розроблені у синергії Кіберполіції України та волонтерів, зокрема: 

Бот «StopRussia | MRIYA» https://t.me/stopdrugsbot Приймає інформацію про фейкові ресурси, котрі перевіряються нашими модераторами та відправляються на блокування в Телеграм-канал. Зібрано найбільшу кількість антиукраїнських ресурсів та профілів – більше 90 тис. У розділі «Надіслати скаргу на ресурс» - кожен може долучитися до блокування ресурсів окупанта. Вам буде надано випадкове посилання, а також текст скарги, які постійно змінюються. 

Канал «StopRussia | MRIYA» https://t.me/+wXRpHruz8do1MThi Спільнота небайдужих українців, котрі блокують та протидіють російській агресії в Інтернеті. Канал - це головна інструкція та засіб комунікації з підписниками щодо блокування, а також платформа, де щоденно та систематично надаються онлайн-завдання для підписників, актуальні новини та свіжа інформація, у тому числі навчальні матеріали по кібергігієні. Загалом заблоковано понад 22 тисячі ворожих ресурсів. 

Сервіс StopFraudMriya https://t.me/StopFraudMriya_bot – сервіс для перевірки інформації за номером телефону, банківської картки або банківського рахунку. Виявляємо та знищуємо шахрайські схеми і руйнуємо плани зловмисників!

 Сервіс «Scamfari» https://scamfari.com - сервіс, за допомогою, якого користувачі мають можливість перевірити листи, повідомлення та інші електронні повідомлення на наявність ознак шахрайства. 

16 березня, у Стрийському ліцеї «Гімназія імені Андрея Шептицького» відбулися змагання з армреслінгу серед учнів 8-11 класів.

За підсумками змагань у ваговій категорії 50 кг+ перемогли:

Козак Марко

Андріїв Максим

Лоїк Андрій

У ваговій категорії 60 кг+ перемогли:

Хомин Михайло

Немченко Владислав

Саф‘ян Назар

Переможці у ваговій категорії 70кг+:

Паленичка Арсен

Проценео Антоній

Музика Павло

Абсолютний переможець змагань Саф'ян Назар

9 березня, з нагоди Дня народження Кобзаря, у стінах нашого ліцею відбулася урочиста лінійка.

«І вам слава, сині гори,

Кригою окуті.

І вам, лицарі великі,

Богом не забуті.

Борітеся – поборете,

Вам Бог помагає!

За вас правда, за вас слава

І воля святая!

Тарас Шевченко, 1845 рік

Переможемо!

  Катаман Дмитро, учень 3Б нашого ліцею, від початку війни зібрав 653 000 гривень, які пожертвував у Благодійний Фонд Сергія Притули і Благодійний Фонд "Повернись живим". 

  Щоб допомогти нашим воїнам боротись з ворогом, юний волонтер також закупив каримати, ліхтарики, тепловізори, форму для військових та генератор.

  За свою наполегливу працю, небайдужість, патріотизм та любов до України Дмитро одержав з рук військових годинник та подяку від Стрийського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

 Пишаємось тобою!


Впродовж тижня ліцеїсти відвідували музей "Нескорених". Учні мали можливість оглянути трофеї та різні види зброї, привезені волонтерами  і  бійцями батальйону "Карпатська Січ" з передової приміряти екіпірування українських військових, а також переглянути багато фотографій.

Виготовлення окопних свічок і плетіння маскувальних сіток для ЗСУ – наш внесок у перемогу над ворогом

  24 лютого, у річницю повномасштабного вторгнення, Президент України вручив державні нагороди військовим капеланам. Серед них духівник Стрийської єпархіі УГКЦ о.Юрій Лесишин.

  Отець Юрій від Володимира Зеленського отримав медаль «Захиснику Вітчизни».

   А  ще в серпні наш отець-катехит отримав нагороду від генерала Залужного.

  Дякуємо Вам, отче, за вірне служіння та за Божу ласку, яку через Вас отримують наші воїни.    

Бог та Україна!

До уваги любителів програмувати

Команда Algotester рада оголосити нові змагання на своїй платформі: 

The Algo Battles 2023!

The Algo Battles (TAB) 2023 - це серія коротких індивідуальних змагань, за підсумками якої переможці отримають цінні призи від Algotester.

Загальний залік:

Серед школярів Львівської області:

Кожен з етапів буде тривати приблизно 2 години, протягом яких учасникам буде запропоновано орієнтовно 7 задач різної складності.

Перший етап пройде 5 березня о 19:00. Докладні правила етапів та турніру, а також реєстрація доступні на офіційній сторінці: tab.algotester.com


   21 лютого учні та вчителі ліцею відсвяткували Міжнародний день рідної мови

   Свято відзначають в Україні і світі. Воно було засновано 2000 року за ініціативою ЮНЕСКО, щоб показати, що саме унікальність мови відрізняє один народ від іншого на планеті Земля. Дату обрали не випадково. У світі існує близько 6 тисяч мов, але половині з них загрожує зникнення. 

   Нагадаємо, в Україні окремо відзначається День української писемності та мови 9 листопада.  

20 лютого урочистою лінійкою вшанували ліцеїсти світлу пам'ять Героїв Небесної Сотні

Небесна сотня – це посланці Бога

За нас віддали всі своє життя.

І в них була  лише одна дорога –

Пішли навіки в майбуття! 

Перегляд історичної драми "Щедрик" не залишив нікого з ліцеїстів байдужим, викликавши численні дискусії після сеансу.

 Щороку, 15 лютого, віряни святкують Стрітення Господнє. Цей день належить до дводесятих свят. Назва свята перекладається як «зустріч».

 У це величне свято учні 8 класу завітали до Стрийського  сиротинця з гучною колядою та з гостинцями. Діти були надзвичайно щасливі та зворушені.

Веселою колядою, прославляючи Ісуса Христа, привітали одинадцятикласники свої вчителів та всіх учнів ліцею

З 10 лютого 2023 р. Стрийський ліцей "Гімназія імені Андрея Шептицького" приєднується до SELFIE.

SELFIE – це безкоштовний, простий у використанні онлайн-інструмент для саморефлексії шкіл, спрямований на те, щоб допомогти оцінити ефективність впровадження інноваційних цифрових технологій в освітньому процесі, з’ясувати, на якому етапі цифрового розвитку знаходиться заклад освіти.

SELFIE – проект Європейської комісії. SELFIE (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the Use of Innovative Educational Technologies) наразі доступний 24 офіційними мовами Європейського Союзу та 7 мовами інших країн. З 2021 року для українських закладів освіти вперше з’явилась можливість користуватися інструментом українською мовою.

Інструмент SELFIE містить три онлайн анкети, по одній для кожної з трьох груп користувачів: для керівників закладу освіти, вчителів та учнів, які заповнюються на анонімних та добровільних засадах. Учасникам пропонуються короткі твердження і запитання з простою шкалою відповідей від 1 до 5, де 1 – найнижча оцінка та 5 – найвища.

У SELFIE використовується кілька різних шкал залежно від формулювання запитання. Також існує невелика кількість відкритих питань, на які користувачів пропонують відповісти своїми словами.

Питання, що охоплюють такі області як лідерство, інфраструктура, підвищення кваліфікації вчителів і здатність учнів використовувати ІКТ, складені з урахуванням особливостей кожної групи респондентів. Таким чином, учні відповідають на питання про навчальний процес з власного досвіду, вчителі – про підвищення кваліфікації та практики викладання, керівництво закладу – про планування і будування загальної стратегії.

Переваги використання SELFIE:

Після завершення опитування усіх цільових груп учасників освітнього процесу, додаток SELFIE сформує наочний та інтерактивний звіт для закладу освіти за зведеними результатами. Надані результати повністю анонімні. Звіти належать закладам освіти і тільки вони мають доступ до даних.

Результати можна використовувати при розробці стратегії розвитку закладу освіти та/або стратегії цифровізації, при підготовці плану роботи та визначенні пріоритетів, для підготовки до інституційного аудиту чи подання матеріалів до участі у грантових проєктах.




Більше 30 років минуло з того часу, як у далекому 1991 р. гостинно відчинила свої двері відроджена гімназія  ім. Митрополита Андрея Шептицького в нашому місті. І сьогодні в день іменин Андрея абсольвенти 7(гімназійного)-М класу привітали свою Alma Mater, подякували своїм нинішнім наставникам, згадали учителів, які збагатили історію відродженої гімназії, та не забули про внесок випускників-гімназистів  1998-2022 рр.  Цікаві, креативні майстер-класи на перервах, організовані учнями, довели, що і для них роки  проведені у рідному навчальному закладі, не минули дарма. 


Весела ярмарка солодощів змогла не лише продемонструвати кулінарні таланти ліцеїстів, але і зібрати кошти, частина з яких піде на підтримку ЗСУ, а частина дозволить створити справжнє свято для діток з сиротинця.

До уваги юних програмістів!

   Цього року збірна України з програмування здобула перемогу на Європейській дівочій олімпіаді з інформатики та друге місце на Європейській юніорській олімпіаді з інформатики. Тепер починаються відбори на Всеукраїнську юніорську олімпіаду з інформатики та Всеукраїнську дівочу олімпіаду з інформатики 2023-го року, переможці яких зможуть взяти участь у Європейській юніорській та дівочій олімпіаді відповідно. 

   Ці дві Всеукраїнські олімпіади відбудуться одночасно на одному наборі задач, але з різними рейтинговими таблицями. Кожна олімпіада складається з двох етапів: відбіркового та фінального.

   У відбірковому етапі можуть взяти участь усі охочі, які підпадають під обмеження олімпіади. Відбірковий етап відбудеться у три тури. Кожен тур відбудеться онлайн. Тури відбудуться: 21 січня, 19 лютого, 19 березня.

   Фінальний етап відбудеться орієнтовно у квітні/травні.

   Детальніше з форматом проведення можна ознайомитися за посиланням https://oi.in.ua/21-11-22/.

   Переможці всіх цих олімпіад отримають кубки та медалі. Участь в усіх олімпіад є повністю безоплатною. Реєстрація на усі олімпіади доступна за посиланням https://reg.oi.in.ua/.

Тренінг з представниками Міжнародного Медичного корпусу (всесвітньої гуманітарної організації)  у сприянні покращення якості життя 

Ліцею із захопленням долучилися до благодійної акції «Дорогами від Корочуна до Говерли» з виготовлення різдвяної  ялинкової іграшки.

6 грудняДень  Збройних сил України - одне з найважливіших  свят цього року, адже ЗСУ зараз є нашою опорою і захистом, нашим мечем і щитом. Це свято завжди відзначалося з гордістю та пошаною, але у 2022 році під час повномасштабної війни, коли  найкращі сини і дочки України борються в Збройних силах за незалежність і свободу своєї Батьківщини, його важливість зросла ще більше. 

Сьогодні в нашому навчальному заклад з нагоди Дня ЗСУ відбулось кілька подій:

Щорічно в четверту п'ятницю листопада  ліцеїсти молитвою вшановують пам'ять жертв голодоморів 

 

21 листопада ми відзначаємо День Гідності та Свободи – свято, встановлене на знак вшанування патріотизму та мужності громадян, які у 2004 та 2013 роках стали на захист демократичних цінностей і європейського вибору нашого народу. І саме в цей день наші ліцеїсти пов’язали на одяг жовту стрічку та взяли участь у флешмобі 

#ЖовтаСтрічка - символ опору російській окупації 

на знак підтримки незламних українців, які чинять спротив на тимчасово окупованих територіях  рідної України.

Виховна година на тему  "Куріння і підліток- проблема майбутнього України"

Перегляд фільму в кінотеатрі ,,Чаплін" на дану тематику.

4(8)-в клас. 4 листопада

   


   Онлайн-курс «Цивільна безпека та підготовка до надзвичайних ситуацій», розроблений у співпраці з Державною службою України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) для учнів, поєднує елементи комп'ютерної гри Minecraft із навчальним матеріалом.

   Учні 4(8)-в класу на виховній годині знайомляться з цікавим і нестандартними відео.

   


   Плідною виявилась  зустріч  учнів 4(8)-в з інспектором ювенальної превенції Марцинюк Ольгою Василівною. Діти змогли реальніше і глибше зрозуміти всю небезпечність негативних наслідків протиправної поведінки і не допускати її в майбутньому. Така бесіда дає можливість застерегти дітей від необдуманих вчинків, навчитися, як правильно діяти в конфліктних ситуаціях та приймати зважені рішення.

14 випускників нашого навчального закладу здали 

НМТ 2022 року

на 200 балів, 

5 з них мають найвищий бал з 2 предметів